Sluzbene stranice Radio kluba "Neum" The official
Radio klub "Neum"
Users online??
Uvodnik

 Dobro došli na službeni blog Radio kluba "Neum" (E73EBH)!

 Na stranicama Radio kluba "Neum" naći ćete mnoge zanimljive i korisne informacije iz svijeta radioamaterizma. Cilj pokretanja ove stranice je populariziranje radioamaterizma. kao društveno korisne i nadasve zanimljive djelatnosti iz polja tehničke kulture!

Anketa
Jeste li radioamater?
Anketa
Koristite li EchoLink?
Posjetite

Na službenoj web stranici Zajednice radioamatera Herceg-Bosne pročitajte najnovije vijesti vezane uz rad saveza, novosti iz svijeta radioamaterizma. Ukoliko želite sudjelovati u diskusijama registrirajte se na forum i zabavite se i družite s drugim radioamaterima. Jer druženje i prijenos informacija i jesu glavne zadaće radioamatera! Ukoliko želite posjetiti stranicu ZRHB slijedite link ( ovdije) ili kliknite na sliku iznad teksta!
Informatičke novosti
Nema zapisa.
Dobrodošli na službeni blog Radio kluba "Neum" (E73EBH)-- Welcome to official blog of Radio kllub "Neum " (E73EBH)
Blog - lipanj 2008
ponedjeljak, lipanj 30, 2008

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

zrhb @ 13:47 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, lipanj 27, 2008

Image and video hosting by TinyPic
                                                                                                                       Image and video hosting by TinyPic 
Image and video hosting by TinyPic 
Image and video hosting by TinyPic 
Image and video hosting by TinyPic

zrhb @ 11:03 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, lipanj 26, 2008

zrhb @ 13:28 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, lipanj 25, 2008
ccU nedostatku vjesti uvijek pokusavamo pronaći nesto zanimljivo i korisno. Danas tako donosimo jedan zanimljiv link na kojem svatko može naći ponešto za sebe.
Trebate radioamaterski software? Želite pregledati preko 700 tema iz svijeta radioamaterizma? Imamo dobar link koji vam sa zadovoljstvom preporučujemo. Stranica koja ce vam zasigurno nekada zatrebati (možda ako i niste radioamater)Obavezno posjetite link (OVDJE) ili jednostavno kliknite na sličicu sa strane !
zrhb @ 14:16 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, lipanj 23, 2008
Radioamateri pazinske Osnovne škole "Vladimir Nazor" već nekoliko godina pokušavaju stupiti u kontakt s astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). NASA ih je dugo odbijala, ali danas im je radiokontakt napokon bio omogućen. Deset minuta razgovarali su s Amerikancem Garethom Raismanom koji tada bio 350 kilometara iznad Pazina. To je bio prvi takav projekt koji je NASA odobrila radiomaterima iz zemlje koja nije članica Europske unije.

Nakon što su uspostavili vezu radiomateri počeli su s pitanjima.

Teo Gubić: Koliko traje put od Zemlje do ISS-a?

Gareth Raisman:  Sam put od Zemlje do ISS-a traje osam i pol minuta, ali priprema dok se u potpunosti ne priključimo na ISS, traje još dva dana.
Četrdesetogodišnji Garett Reisman, Amerikanac je i s još dvojicom kolega Rusa već je pola godine na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

ISS postoji od 2000. godine i jedina je svemirska postaja s ljudskom posadom. Prva je posada na nju stigla dvije godine kasnije, a mijenja se svakih pola godine. I zato im nije dosadno, objasnio je astronaut djeci. Posla ima uvijek, a vrijeme krate vicevima i sviranjem gitare.

Enzo: Imate li životinja na postaji?

Garett: Ne, nemamo životinja ovdje gore, naravno ako izuzmete nas trojicu, mene i moja dva člana posade.

Nema ni svemiraca, ni straha, tek malo uzbuđenja zbog dva manja kvara na postaji, otkriva astronaut. U kraće od deset minuta djeca nisu mogla pitati sve što su htjela. No, bilo je sasvim dovoljno da jedan od njih, Teo, počne razmišljati o tome da postane astronaut.

Budući da ISS oko Zemlje kruži brzinom od 30.000 kilometara na sat, signal se ubrzo počeo gubiti i to je značilo kraj razgovora. Tijekom jednog dana Garett i njegova dva člana posade na ISS-u Zemlju obiđu čak 16 puta.
zrhb @ 13:29 |Komentiraj | Komentari: 0
Tih se pravila i 50 godina kasnije možemo pridržavati.

1. Prije početka bavljenja radioamaterizmom, radioamater mora razviti svoj vlastit radioamaterski karakter da bi zabavljao druge. Taj karakter mora biti puno više razvijen nego onaj u svakodnevnom životu.

2. Radioamateri bi trebali odvojiti više od 80% svoga vremena i novaca na razvijanje antenskih sustava. U antenski se sustav uračunavaju i kablovi, antenski tuneri i stupovi. Od njih se zahtjeva da imaju jak signal da bi ih drugi lako razumijeli.

3. Amateri znaju “što su tiši, to moraju više pričati”. Stoga, amateri koji su svjesni svojeg tihog signala moraju imati razumjevanja prema onima koji ih slušaju i govoriti što manje.

4. Dobar operator treba znati i imati mnogo različitih operativnih stilova; od dugih dosadnih govora, do kratkih uleta i dužnosti kontroliranja radioamaterskih mreža. Radioamateri ne smiju biti prestrašeni javnosti, prestrašeni od mogućih prekida i konflikatatepitanjazakojamoždanećeznatiodgovor. Operator ne smije imati problema i reći “Žao mi je, ne znam”. On mora znati koristiti sve ove vještine i kombinirati ih u svakom trenutku radioveze.5. Radioamateri bi morali koristiti samo opremu iz kućne radinosti. Kupnja uređaja iz tvornica je ponekad dozvoljena.

6. Radioamateri ne smiju u eteru tražiti simpatije drugih kao način za lječenje vlastitih frustracija.

7. Radioamateri moraju slušati frekvenciju i upitati da li je ista u uporebi prije nego li ju samoinicijativno zauzmu.

8. U radioamaterizmu svi imaju jednaki glas bez obzira na godine i poziciju. Svatko je prozvan po njegovom imenu ili nadimku te pozivnom oznakom.

9. Radioamateri ne smiju primati novčanu naknadu da bi pomogli drugima da uđu u svijet radioamaterizma, ali i moraju zahtjevati da se oni koji uđu u njega isto tako ponašaju.

10. Radeći svoje eksperimente morati imati u vidu da je apsolutno normalno da takvi eksperimenti ne uspiju. Ova apstraknost je potrebna da naučimo kako sve stvari u životu dolaze polako uz strpljenje.

zrhb @ 10:54 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Studenti sveučilišta Santa Clara pozivaju radioamatere širom svijeta da sudjeluju u prijemnu signala s dva nova satelita: PreSat i NanoSail-D, koji će biti lansirani s Maršalovih otoka 23. lipnja.
PreSat je satelit veličine 10x10x30cm, koji će raditi na 437.318 MHz FM i odašiljati packet signal svakih 5 sekundi. Misija PreSata je proučavanje ponašanja bio-tekućina za buduće eksperimente.
NanoSail-D je satelit iste veličine, 10x10x30cm, koij će raditi na 437.269 MHz FM, i slati će packet signal svakih 10 sekundi. Satelit će imati solarne ćelije koje će se koristiti za stabilizaciju putanje.
Radioamateri koji pošalju izvještaje o prijemu ovih satelita i primljene pakete, mogu se prijaviti za QSL karticu. Više podataka na sljedećim stranicama:
PreSat - http://www.presat.org
NanoSail-D - http://www.nanosaild.org.

zrhb @ 10:48 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 19, 2008

U jednom od prošlih tekstova napisali smo kako je jedna od glavnih zadaća radioamatera prenošenje informacije, bilo da se radi o kriznim situacijama ili uobičajnim okolnostima. Radioamateri organiziraju svoje susrete; kako bi se upoznali, izmijenili iskustva, porazgovarali i zabavili se.  I dok su takva druženja u svijetu češća i odvijaju se već dulji niz godina mi malo kasnimo :-) U arhivi nasega radio kluba nalazimo logotip prvih susreta radioamatera Herceg Bosne koje je održano na Blidinju 4. kolovoza 1996. U spomen na taj susret, nadamo se kako će ovogodišnji proteći u savrsenom redu i da ce se radioamateri ponovno družiti. 
zrhb @ 11:04 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 18, 2008
Image Hosted by ImageShack.usNa službenoj web stranici Zajednice radioamatera Herceg-Bosne pročitajte najnovije vijesti vezane uz rad saveza, novosti iz svijeta radioamaterizma. Ukoliko želite sudjelovati u diskusijama registrirajte se na forum i zabavite se i družite s drugim radioamaterima. Jer druženje i prijenos informacija i jesu glavne zadaće radioamatera! Ukoliko želite posjetiti stranicu ZRHB slijedite link ( ovdije) ili kliknite na sliku iznad teksta!
zrhb @ 14:53 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, lipanj 14, 2008
Kako saznajemo; u roku nekoliko dana trebala bi konačno završiti trakavica oko izdavanja dozvola za rad sa novim pozivnim znakom E7. RAK je obradio većinu podataka pa se formalno izdavanje dozvola ubrzo očekuje. Budući da se rok izdavanja neplanirano produžio ljudi koji su planirali  na godišnji odmor  ponjeti i uređaj, moraju jos malo pričekati kako bi dobili dozvolu za rad .-)
zrhb @ 14:26 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
petak, lipanj 6, 2008
Prije nego sto pocnete razmisljati o bavljenju ovim hobijem dobro bi bilo procitati (i nauciti) kodeks koji primjenjuju radioamateri cijelog svijeta. Taj kodeks je univerzalan, isto kao i hobi kojim se svi mi bavimo i trebao bi ga se pridrzavati svaki radioamater svijeta.
 

Radioamater je pazljiv i pun obzira. Nece se svjesno ponasati tako da za vrijeme odrzavanja veze uskracuje drugima zadovoljstvo i ometa ih.
Radioamater je odan i privrzen pokretu. Pomaze svojim prijateljima u klubu, ostalim radioamaterima, svom savezu radioamatera u koji je uclanjen i koji predstavlja i zastupa njegove interese.

Radioamater prati razvoj nauke i tehnike. Svoje uredjaje dopunjuje i dogradjuje, stalno ih usavrsava prateci najnovija tehnicka dostignuca. Svoja saznanja o koristenju stanice tj. radu na opsegu, stalno usavrsava.

Radio-amater je uvijek prijatelj drugima. On savetuje pocetnike i prijateljski im pomaze, spreman je na saradnju sa svima.

Radioamater je odmjeren i uravnotezen. Radioamaterizam je dobrovoljna, slobodno izabrana aktivnost. Pravi radioamater nece nikada dopustiti da mu radioamaterska aktivnost smeta u nekoj od njegovih obaveza, da ugrozi njegovu obitelj, posao,  utjece na uspjeh u skoli ili njegov polozaj u drustvu.

Radioamater je rodoljub. Svoje znanje, iskustvo i svoje uredjaje uvek je spreman da stavi u sluzbu svoga drustva.

zrhb @ 19:57 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 5, 2008
    Nakon niza uspješnih akcija osobito pokazne vježbe „Radio mreža za opasnost“ radio amateri su pokrenuli novu akciju solidarnosti pod nazivom-Sa radio amaterima sigurno do cilja. 
Humana akcija je potekla od članova radio kluba T91CBC iz Mostara kojoj su se pridružili i radio amateri Jablanice i Konjica
U vrijeme godišnjih odmora radio amateri su odlučili radio vezom i dežurstvima pokriti magistralni pravac M17 od Ivan-sedla do Metkovića i Neuma.Tako će radio amateri u proputovanju u slučaju potrebe moći zatražiti svekoliku pomoć u slučaju kvara, prometne nezgode, stanja na cesti i drugih obavjesti. Dežurna frekvencija je 145.725 što jest repetitor R5. U slučaju potrebe osiguran je servis i vučna služba 24 sata neprekidno.Akcija počinje 20.6. i traje do 20.8.2007.godine.

Radio amateri radio kluba T91CBC, su 3.5.2007.godine, u akciji „Radio mreža za opasnost“pokazali kako mogu u slučaju opasnosti katastrofe kad prestaju raditi telefoni, mobiteli, televizija….povezati sve gradove u BiH i na kratkom valu čitav svjet.

Radio amateri su voljni dragovoljno pomagati i pravovremeno dojavljivati nastale požare ako to prihvate vatrogasna društva .

Sve troškove tih aktivnosti amateri snose sami,a namjeravaju provesti obuku mladih u vidu tečajeva za radio amatere-operatere, tehničare i konstruktore u okviru akcije Borba protiv droge i ovisnosti. Cilj ove humane akcijije je educirati mlade da se sklone s ulice i kafića u nedostatku brige socijalnih i drugih ustanova za mlade naraštaje. 
(arhivske vijesti 20.6.2007)

zrhb @ 09:20 |Komentiraj | Komentari: 0
Kalendar događanja
9. kolovoza -Tradicionalni susret radioamatera Blidinje 2008.
QTH locator online
Brojač posjeta
12648
Banner Radio kluba "Neum"

Image Hosted by ImageShack.us

menu
Index.hr
Nema zapisa.